درباره شهرستان پردیس
شهرستان پردیس در آذر ماه ۱۳۹۱ متشکل از بخشهای بومهن و جاجرود (ارتقا یافته) در تابعیت استان تهران ایجاد شد. تصویب تشکیل شهرستان پردیس در جلسه هیئت دولت، بنا بر پیشنهاد وزارت کشور و استانداری تهران و در راستای سومین سفر استانی رئیسجمهور به تهران صورت پذیرفت. به راین اساس پردیس پانزدهمین شهرستان استان تهران شد.
شهرستان پردیس با مساحت 276 کیلومترمربع از ۵۵ آبادی، روستا، نواحی کارگاهی، مناطق زراعی و دو شهر پردیس و بومهن تشکیلشده است. محدوده جغرافیایی این شهرستان از روستای «تلو» در «سرخه حصار» آغازشده و تا انتهای بخش بومهن ادامه دارد. مطابق تقسیمات کشوری این شهرستان دارای دو بخش (بومهن و جاجرود) بوده و از دو شهر پردیس و بومهن متشکل شده است.
شهرستان ۲۰۰ هزار نفری پردیس از غرب با تهران، از شرق با شهرستان دماوند، از شمال با شهرستان شمیرانات و از جنوب با شهرستان پاکدشت دارای مرز مشترک است. این شهرستان با آغاز اجرای طرحهای مسکن مهر به یکی از قطبهای اجرای این پروژه ملی در کشور و استان تهران تبدیل شد. بر اساس اعلام مسئولان امر، تا پایان سال ۹۲ جمعیت شهر پردیس از شهرستان پردیس با واگذاری واحدهای مسکونی این پروژه ملی به ۶۰۰ هزار نفر میرسد.
*مساحت و مشخصات جغرافیایی
مساحت حوزه 21000 هکتار، ارتفاع آن 1700 تا 2100 متر از سطح دریا و اقلیم آن سرد و خشک و در موقعیت و شکل زمین کوهستانی در محدوده حفاظتشده جاجرود واقع است.
ارتفاع: 1700 تا 2100 متر
شیب متوسط: 10 درصد
مهمترین گسل: گسل فشم – مشاء و گسل رودهن
اقلیم: سرد و خشک
متوسط بارندگی: 200 میلیمتر
شکل زمین: کوهستانی
*تحلیلی بر نقش شهر جدید پردیس در تمرکززدایی از مادرشهر تهران
در رابطه با شهر جدید پردیس یک مقاله تفصیلی توسط دکتر عیسی ابراهیمزاده، دکتر مهدی قرخلو و مهدی شهریاری در سال 1386 تدوین شده است که این مقاله در سال 1388 در نشریه جغرافیا و توسعه شماره 13 در سال 1388 منتشر گردید. اگرچه پسازاین مقاله بارها، برنامه ریزی شهری این شهر بخصوص با بارگذاری ویژه مسکن مهر در این شهر تغییر یافت اما بررسی روند این تغییرات، طی 6 سال گذشته نیز دارای نکات ویژه میباشد.
“در محل کنونی شهر جدید پردیس در سالهای قبل از انقلاب قرار بود یک شهرک ساخته شود. این کار با ایجاد تأسیساتی در ورودی آن آغاز شد. با وقوع انقلاب عملیات ساختمانی متوقف شد و سپس وزارت مسکن و شهرسازی در محل آن اقدام به طراحی و احداث شهر جدید پردیس کرد. از نظر فضایی – کالبدی شهر پردیس عمر بالایی نداشته و کالبد آن قدمت تاریخی قابل ملاحظهای ندارد (عملاً آغاز این کالبد را میتوان سال 1378 فرض نمود) تا مورد تجزیهوتحلیل قرار گیرد؛ با این وجود مطالعات نخستین برای احداث شهر جدید پردیس بانام مکانیابی شهر جدید پردیس از سال 1365 آغاز گردید. طرح نخستین در این زمینه در سال 1367 توسط شرکت مهندسان مشاور توسعه و عمران ارائه گردید که پس از بررسیهای کارشناسی در سال 1368 در شورای عالی شهرسازی تصویب شد. بر اساس مصوبه مذکور باید بخشی از جمعیت سرریز تهران که در آن زمان بالغبر سه میلیون نفر برآورده میشد تا سال 1395 به شهرهای جدید و منجمله شهر جدید پردیس هدایت گردد. مساحت شهر در مطالعات مقدماتی حدود 2000 هکتار برآورده شده بود و جمعیتپذیری آن حدود 200 هزار نفر تا افق طرح لحاظ گردیده بود. که البته این پیشفرضها بارها در دورههای آتی تغییر نمود.
شهر جدید پردیس بر اساس آخرین توسعه نهایی خود در شرایط تدوین مقاله مساحتی در حدود 358 هکتار دارد. شمالیترین نقطه شهر در امتداد مسیل بزرگی است که از سیارک و واصفجان شروع شده و از داخل شهر جدید پردیس میگذرد, این نقطه در مختصات 35 درجه و 45 دقیقه و 30 ثانیه عرض شمالی قرار دارد. جنوبیترین نقطه آن در دامنههای جنوبی کوه گردخیل در مختصات 35 درجه و 42 دقیقه و 38 ثانیه عرض شمالی واقع گردیده است. شرقیترین نقطه شهر در بستر مسیل گل دره شمال غرب بومهن در مختصات 51 درجه و 51 دقیقه و 53 ثانیه طول شرقی قرار دارد. غربیترین نقطه شهر در داخل محدوده پارک خجیر به مختصات 51 درجه و 43 دقیقه و 55 طول شرقی قرار دارد. بهاینترتیب شهر پردیس بهصورت مستطیلی است که حداکثر 12 کیلومتر درازا و 5.3 کیلومتر پهنا دارد.
برای محله بندی شهر پردیس از امکانات کالبدی اراضی و طرحهای آمادهسازی که در شش فار متفاوت ارائهشده استفاده گردیده, بطوریکه اراضی هر فاز بهعنوان یک محله شهری در نظر گرفتهشده است. بر اساس محاسبات انجامشده امکان جمعیتپذیری در هر یک از فازها درمجموع 168000 نفر پیشبینیشده که تا افق 1395 حاصل گردد. بهاینترتیب سطح مسکونی و امکانات کالبدی شهر تا افق مذکور تکمیل میگردد؛ و به دنبال آن مازاد جمعیتی شهر که وابسته به رشد طبیعی جمعیت خواهد بود؛ در سطح مسکونی نوسازی و بازسازیشده سکنا میگزینند و یا در افزایش تراکم ساختمانی در برخی قطعات جای خواهند گرفت (البته درمجموع شهر پردیس شامل هشت فاز میباشد. که فاز شش و هشت آن مسکونی نمیباشد. لذا محلات شهری شامل شش فاز است که بهتدریج تکمیل خواهند شد).
سطح کل اراضی هر محله از بیشترین سطح با 398 هکتار در فاز 4 تا کمترین سطح با 146 هکتار فاز 5 در نوسان است. بیشترین تراکم خالص, معادل 386.6 نفر در هکتار در سطوح مسکونی فاز 2, کمترین آن 255.7 نفر در هکتار در اراضی فاز 5 در طرح جامع این شهر پیشنهادشده است.
واقعیتهای موجود گرایش به مهاجرت و اسکان در شهر پردیس بهویژه در سالهای اخیر و بعد از سرشماری 1375 نمایان میشود. همزمان با ایجاد محدودیت در تراکم ساختوساز در شهر تهران که از آغاز سال 1381 شروع شد؛ استقبال سکونت در شهر جدید پردیس تا حدودی افزایشیافته است. اقدامات رسمی در جهت ایجاد شهرداری پردیس نیز برافزایش جاذبه و گرایشهای مذکور افزوده است که آثار آن در گرانی قیمت زمین و مسکن در شهر جدید پردیس انعکاس یافته است. در سرشماری عمومی نفوس مسکن سال 1375 در محدوده شهر پردیس خانوار و جمعیتی گزارش نشده است. ولی مطالعات کالبدی و آمار ثبت شده دفتر واگذاری زمین و مجوز ساخت سازمان عمران تا تابستان 1384 نشان میدهد که در محدودههای مختلف و محلات شهر جدید پردیس حدود 13400 خانوار شامل 52000 نفر سکونت دارند. این در حالی است که در فرودین 1382 جمعیت ساکن در پردیس 15400 نفر بوده است. بهعبارتدیگر ظرف مدت یک سال و نیم فاصله دو مقطع مذکور 36600 به این شهر انتقالیافته و در واحدهای مسکونی موجود اقامت گزیدهاند.”
هیئت وزیران بنا به پیشنهاد وزارت کشور و به استناد ماده (13) قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری-مصوب 1362- تصویب کرد؛ شهرستان پردیس به مرکزیت شهر جدید پردیس از ترکیب بخشهای بومهن و جاجرود در تابعیت استان تهران ایجاد میشود.
همچنین بخش بومهن به مرکزیت شهر بومهن از ترکیب دهستانهای گلخندان و کرشت در تابعیت شهرستان تهران و بخش جاجرود به مرکزیت روستای خسروآباد از ترکیب دهستانهای جاجرود و سعید آباد در تابعیت شهرستان تهران ایجاد میشود.
*تصویب نامه درخصوص تقسیمات کشوری در استان تهران
تصویبنامه تقسیمات کشوری شهرستان پردیس در استان تهران به شرح ذیل است:
وزارت کشور
هیئت وزیران در جلسه مورخ ۲۹/۹/۱۳۹۱ بنا به پیشنهاد شماره ۱۴۱۱۳/۴۲/۴/۱ مورخ ۵/۲/۱۳۹۰ وزارت کشور و به استناد ماده (۱۳) قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری ـ مصوب ۱۳۶۲ـ تصویب نمود:
الف ـ دهستان گلخندان به مرکزیت روستای گلخندان قدیم مطابق نقشه ۲۵۰۰۰۰/۱ پیوست که تأیید شده به مهر «دفتر هیئت دولت» می باشد از ترکیب روستاها، مزارع و مکانهای زیر، در تابعیت بخش مرکزی شهرستان تهران در استان تهران ایجاد می گردد:
۱ـ سیاه بند ۲ـ شهرآباد ۳ـ طاهرآباد ۴ـ گلخندان قدیم ۵ ـ گلخندان جدید ۶ ـ زردستان ۷ ـ گل دره ۸ ـ کردنبرد.
ب ـ دهستان کرشت به مرکزیت روستای کرشت مطابق نقشه ۲۵۰۰۰۰/۱ پیوست که تأیید شده به مهر «دفتر هیئت دولت» می باشد از ترکیب روستاها، مزارع و مکانهای زیر، در تابعیت بخش مرکزی شهرستان تهران ایجاد میگردد:
۱ـ واصف جان ۲ـ کرشت ۳ـ اصطلک پایین ۴ـ سیاه سنگ جدید ۵ ـ باغ کمش ۷ـ پلنگ آواز جدید ۸ـ اصطلک بالا ۹ـ تماشا ۱۰ـ آب انجیرک.
ج ـ دهستان جاجرود به مرکزیت روستای خسروآباد شامل روستاها، مزارع و مکانهای زیر مطابق نقشه ۲۵۰۰۰۰/۱ پیوست که تأیید شده به مهر «دفتر هیئت دولت» می باشد در تابعیت بخش مرکزی شهرستان تهران ایجاد می گردد:
۱ـ کمرد ۲ـ شمس آباد ۳ ـ خسروآباد ۴ـ عباس آباد کاظم پورامری ۵ ـ باغک ۶ ـ منوچهرآباد ۷ـ نصرت آباد.
دـ دهستان سعیدآباد به مرکزیت روستای سعیدآباد جاجرود شامل مزارع و مکانهای زیر مطابق نقشه ۲۵۰۰۰۰/۱ پیوست که تأیید شده به مهر «دفتر هیئت دولت» می باشد در تابعیت بخش مرکزی شهرستان تهران ایجاد می گردد:
۱ـ سعیدآباد جاجرود ۲ـ چشمه هاشم خانی ۳ـ تخت چنار ۴ـ خجیر ۵ ـ ترقیان ۶ ـ کاچیلو ۷ـ مامالو آفتاب رو ۸ـ مامالونسارو.
هـ ـ مرکز دهستان سیاهرود از شهر بومهن به روستای تلوبالا انتقال می یابد.
و ـ بخش بومهن به مرکزیت شهر بومهن از ترکیب دهستانهای گلخندان و کرشت در تابعیت شهرستان تهران ایجاد می گردد.
زـ بخش جاجرود به مرکزیت روستای خسروآباد از ترکیب دهستانهای جاجرود و سعیدآباد در تابعیت شهرستان تهران ایجاد می گردد.
ح ـ شهرستان پردیس به مرکزیت شهر جدید پردیس از ترکیب بخش های بومهن و جاجرود در تابعیت استان تهران ایجاد می گردد.
معاون اول رییس جمهور ـ محمدرضا رحیمی
انتهای پیام/